Se intampla in Bucuresti 27 iulie-2 august


Concertul extraordinar “Promenada Operei”, filmele “Poliţist adjectiv” şi “Che: Part One”, recitalul bluesman-ului AG Weinberger şi piesa de teatru “Totul despre Ei!” se numără printre cele mai interesante repere din agenda culturală bucureşteană pentru săptămâna 27 iulie-2 august.

Luni, 27 iulie, Attila Weinberger, cunoscut sub numele de scenă AG Weinberger, promotorul blues-ului american în România, va concerta, începând cu ora 20.00, pe scena Cafenelei Actorilor din Bucureşti. AG Weinberger a făcut, la mijlocul anilor ’80, trecerea de la chitarist rock, la chitarist de blues, promovând de atunci acest gen muzical. În 1986 îşi începe cariera de solist blues, înfiinţând împreună cu renumitul pianist Harry Tavitian, cu Corneliu Stroe (baterie) şi cu Cătălin Rotaru (chitară bas) prima formaţie de blues din România – Transylvanian Blues Community. În iulie 2006, Weinberger îşi lansează albumul cu numărul patru, “Nashville Calling”, o premieră pentru piaţa muzicală din România, acesta fiind primul album de blues al unui artist român înregistrat şi produs în totalitate în Statele Unite ale Americii. Preţul biletelor variază între 40 şi 50 de lei.

Marţi, 28 iulie, începând cu ora 19.00, bucureştenii pot urmări, la Green Hours, piesa “Totul despre Ei!”, o producţie a Teatrului LUNI. Spectacolul, în regia Clarei Flores Aguilera, este o piesă în care este exploatată tema defectelor masculine. “Totul despre ei” este un women comedy show curajos, cu texte îndrăzneţe, rostite cu umor de cele cinci actriţe înzestrate cu originalitate şi talent. Actriţele Roxana Ivanciu, Oana Radu, Irina Ivan, Alexandra Badea şi Clara Flores Aguilera au intrat cum nu se putea mai bine în pielea a cinci tipologii de femei care ironizează defectele bărbaţilor. Chiar dacă i-au desfiinţat pe bărbaţi pentru defectele lor, personajele cred în nevoia de a iubi şi de a fi iubite. Preţul biletului de intare la “Totul despre Ei!” este de 15 lei.

Miercuri, 29 iulie, de la ora 19:00, la Studioul Horia Bernea de la Muzeul Ţărarului Român, va fi proiectat filmul “Poliţist, adjectiv”, regizat de Corneliu Porumboiu. Pelicula a câştigat, anul acesta, Premiul Juriului pentru secţiunea Un Certain Regard a Festivalului de la Cannes. Filmul prezintă povestea unui tânăr poliţist din provincie, care îşi pierde încrederea chiar în legile pe care trebuie să le aplice. Protagonistul peliculei este Dragoş Bucur, care joacă alături de Vlad Ivanov şi Cosmin Seleşi. Preţul unui bilet variază între 2 şi 6 lei.

Joi, pe 30 iulie, în cinematografele bucureştene va rula filmul “Che: Part One”, prezentat la Cannes în 2008 cu numele Che – The Argentine. Prima parte a filmului, regizat de Steven Soderbergh, se axează pe revoluţia cubaneză şi îl urmareşte pe Ernesto “Che” Guevara de la prima sa întâlnire cu Fidel Castr, petrecută în Mexic, în anul 1955, până la debarcarea celor doi şi a unui grup format din 80 de rebeli pe ţărmurile Cubei în 1956. În film mai este prezentată şi perioada luptelor acerbe desfasurate în junglă, care au culminat cu victoria de la Santa Clara repurtata de revolutionari împotriva regimului pro-american al dictatorului Fulgencio Batista până la discursul ţinut de “Che” la New York în faţa Organizaţiei Naţiunilor Unite în anul 1964. Scenele de razboi care îl prezintă pe “Che” Guevara suferind de astm, în junglă, sunt întrerupte deseori de interviuri audio cu emblematicul lider revolutionar şi de imagini alb-negru sau color în care acesta rememorează momente importante din cariera lui.Din distribuţie fac parte actorii Franka Potente şi Benicio Del Toro. Pelicula va putea fi urmărită la Cityplex, Hollywood Multiplex şi Starplex.

Vineri, 31 iulie, în parcul Bazilescu din Capitală, se va juca piesa Teatrului Metropolis, “Crimă La Howard Johnson” , de Ron Clark şi Sam Bobrick, în cadrul proiectului “Cartier de vară” al Centrului de Proiecte Culturale ArCub. “Crima la Howard Johnson” este titlul unui spectacol care prezintă povestea unui triunghi conjugal, format din soţia Arlene (Raluca Rusu), amantul Mitch (Emanuel Pârvu) şi soţul Paul (Marius Galea). Fiecare dintre ei este la un moment dat moti vul tentativei de omor plănuită de ceilalţi doi, de aici şi umorul piesei. Locul crimei, aşa cum spune şi titlul spectacolului este o cameră a Hotelului Ho ward Johnson. Piesa se va juca începând cu ora 20.00.

Sâmbătă, 1 august, iubitorii de muzică clasică vor putea asista, începând cu ora 21.30, la concertul extraordinar Promenada Operei, care va fi susţinut, pe esplanada Operei Naţionale Bucureşti. Preluând modelul manifestărilor de amploare realizate de instituţiile de gen din Europa, precum operele din Londra, Paris, Roma, Viena, Berlin, Madrid, Praga, Opera Naţională Bucureşti (ONB) şi-a propus şi a reuşit ca acest eveniment să devină tradiţional. Concertul din acest an reuneşte tineri artişti lirici, care s-au făcut deja remarcaţi în cadrul producţiilor ONB sau prin participarea la importante competiţii internaţionale de gen: Antonela Bârnat, Mihaela Işpan, Teodor Ilincăi, Maria Jinga, Marius Manea, Bogdan Mihai, Aurelia Florian. Alături de tinerii solişti evoluează şi vedetele ONB Eugen Secobeanu, Silvia Sorina Munteanu, Iordache Basalic şi Mihaela Stanciu. Prima ediţie a Promenadei a avut loc pe 25 august 2007, iar cea de-a doua pe 30 august 2008. Accesul la spectacol este gratuit.

Duminică, 2 august, cinefilii bucureşteni pot viziona, la Studioul Horia Bernea, de la Muzeul Ţăranului Român, producţia franţuzească din 2004, “Priveşte-mă” (Comme une Image), regizat de Agnès Jaoui. Pelicula prezintă povestea mai multor persoane care stiu foarte bine ce ar fi făcut dacă ar fi fost în locul altora, dar nu ştiu cum să se descurce cu propria identitate, pe care o caută. Pelicula a câştigat, în 2004, premiul pentru cel mai bun scenariu în cadrul festivalului la Cannes. Filmul, în complexitatea lui, prezintă o imagine amuzantă despre faimă şi consecinţele acesteia. Spre deosebire de alte modele, Lolita se luptă cu încrederea în sine şi să recâştige afecţiunea tatălui său. Filmul va rula începând cu ora 21.30, iar preţul unui bilet variază între 2 şi 6 lei.

Vezi ce ai pierdut: Se intampla in Bucuresti 20-26 iulie

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s