De ce avem nevoie de europarlamentari?


Europa are nevoie de europarlamentari, dar un procent însemnat din cetăţenii săi nu vrea să participe la vot şi România nu face excepţie. Va voi prezenta efectul decisiv pe care îl au europarlamentarii asupra vieţii de zi cu zi a românilor.

Libertatea Internetului

Sute de organizaţii şi site-uri din Europa au atras atenţia că un amendament va limita serios accesul utilizatorilor la internet. În urma îndemnurilor lansate pe internet, sute de mii de oameni şi-au sunat europarlamentarii care îi reprezentau şi i-au convis să voteze în favoarea amendamentului. Votul final a fost cu totul neaşteptat, amendamentul fiind aprobat, în urma presiunilor uriaşe ale alegătorilor, cu 404 voturi pentru şi doar 56 împotrivă.

În Parlamentul European a fost înaintat pentru dezbatere un pachet legislativ intitulat “Telecom Package” care ar trebui să reglementeze industria telecomunicaţiilor din Europa, într-un mod uniform în toate ţările membre.

Prima citire a proiectului a fost în data de 24 septembrie 2008. Printre amendamentele aprobate a fost şi celebrul amendament 46, care specifică că împotriva utilizatorilor de internet care încalcă legea copyright-ului nu se pot lua măsuri decât în urma unei decizii judecătoreşti. Ulterior amendamentul a primit numărul 138 şi urma să fie dezbătut din nou în data de 5 mai 2009. Mai mult, renunţarea la acest amendament ar fi deschis providerilor de internet calea să limiteze accesul la anumite site-uri considerate ilegale, instituind astfel un regim de abonamente asemănător cu cel de la societăţile de cablu.

Internetul şi telecomunicaţiile în general au ajuns să fie o parte integrantă a vieţii de zi cu zi a oamenilor de pretutindeni, iar pentru a asigura libertatea nemijlocită a acestora trebuie mai întâi să votezi.

Reducerea tarifelor de roaming

Până în 2005, Comisia Europeană a insistat pe lângă companiile de telefonie mobilă din Europa să îşi reducă tarifele pentru convorbirile roaming, considerând că acestea sunt de circa patru ori mai scumpe decât în mod normal. În urma presiunilor Comisiei Europene şi a măsurilor adoptate de Parlamentul European, orice apel efectuat de pe un telefon mobil din străinătate va scădea la 39 eurocenţi, în iulie 2010, şi apoi la 35, în iulie 2011. În prezent, tarifele ajung la 46 eurocenţi.

“Lupta” cu companiile de telefonie mobilă a început în 2005 când Comisia Europeană a lansat un website în care detalia practicile companiilor. Această măsură nu a descurajat operatorii telecom, prin urmare Comisia Europeană a anunţat o reglementare la nivel european a tarifelor.

Parlamentul European a aprobat definitiv, încă de la prima lectură, reducerea începând din 1 iulie 2009 a tarifelor percepute pentru trimiterea de SMS-uri şi folosirea internetului într-o reţea de telefonie străină din altă ţară membră decât cea de origine.

Eurodeputaţii au adoptat, în şedinţă plenară, cu 626 de voturi pentru, 22 împotrivă şi 9 abţineri un compromis la care se ajunsese cu guvernele Uniunii Europene asupra tarifelor de roaming. Principala prevedere a textului este ca un SMS trimis dintr-un alt stat membru decât cel de origine să coste 11 eurocenţi fără TVA, începând de la 1 iulie, faţă de 28 eurocenţi, cât costă în medie în prezent.

Pentru serviciile de internet mobil (descărcare, e-mail), tariful practicat între operatori va fi limitat, la început, la 1 euro fără TVA / megabyte descărcat, faţă de 1,68 în medie, în prezent. Operatorilor le revine apoi obligaţia de a reflecta această reducere în preţurile aplicate consumatorilor.

Noul text prevede şi un mecanism de întrerupere automată a transferului de date la atingerea unei anumite sume, pentru a evita surprize neplăcute la primirea facturii.

În ceea ce priveşte apelurile telefonice, la care tarifele de roaming sunt limitate încă din vara anului 2007 şi vor continua să scadă până în 2011, operatorii vor trebui să factureze la secundă, după prima jumătate de minut vorbită.

Noile reglementări intră în vigoare la 1 iulie 2009, după adoptarea raportului Parlamentului European elaborat de românca Adina-Ioana Vălean.

Libera circulaţie şi dreptul la muncă

Românii au intrat în Uniunea Europeană în anul 2007 şi au primit imediat şi unul dintre drepturile fundamentale stabilite de Parlamentul European, dreptul la liberă circulaţie.

Directiva 2004/38/EC a Parlamentului European şi a Comisiei Europene asupra dreptului cetăţenilor Uniunii Europene şi a familiei lor de a circula şi stabili liber în orice ţară UE, defineşte dreptul la liberă circulaţie ce vine odată cu cetăţenia europeană.

Cetăţenia europeană mai conferă un drept fundamental oricărui cetăţean al UE: dreptul de a aplica pentru orice slujbă (cu foarte puţine excepţii care în general ţin de siguranţa naţională a statului respectiv) în orice ţară membră a Uniunii Europene.

Votarea europarlamentarilor potriviţi în Parlamentul European este esenţială pentru a ne asigura că drepturile noastre comune, primite odată cu aderarea la UE, sunt respectate întru totul.

Aditivii şi coloranţii artificiali

Aditivii şi coloranţii artificiali sunt o parte integrantă a alimentaţiei de zi cu zi iar, odată cu intrarea în Uniunea Europeană, România a trebuit să adere şi la un set de reguli şi directive stabilite de Parlamentul European.

PE este responsabil şi pentru stabilirea unor detalii care ar putea fi, la prima vedere, triviale, printre care culoarea aditivilor sau a regulilor care determină cantitatea optimă a îndulcitorilor artificiali şi chiar obligativitatea producătorilor să specifice cantitatea lor pe pachete.

Europarlamentarii români care vor ajunge în Parlamentul European vor trebuie să se ocupe şi de alte probleme, nu doar de politică externă, drepturile minorităţilor, mediul înconjurător sau telecomunicaţii. De cele mai multe ori, directivele îndreptate către ţinte specifice au cel mai mare impact asupra cetăţenilor UE, aşa cum sunt cele care reglementează aditivii şi coloranţii artificiali.

Reclama la tutun

Directiva care interzice reclama la tutun în presa scrisă, radio şi internet, precum şi a sponsorizărilor pe teritoriul UE, a intrat în vigoare în 2003, iar statele membre au avut până la 31 iulie 2005 să armonizeze legislaţia cu noile reguli.

România a fost nevoită să adopte noile măsuri la momentul integrării, dar nu toate ţările au implementat măsurile dictate de directivă. Mai mult, Germania a exercitat presiune prin europarlamentarii săi pentru desfiinţarea sau modificarea directivei şi chiar a iniţiat un proces.

Germania nu este singura ţară nemulţumită de directivă şi chiar dacă momentan a raliat şi ea la dispoziţiile directivei, companiile de ţigări vor exercita presiune pe Comisia Europeană şi Parlamentul European pentru a reconsidera măsurile. Europarlamentarii români vor trebui să voteze, într-un fel sau altul, pentru măsuri nepopulare în mediile de afaceri, reclama la tutun aparţinând unui domeniu esenţial al economie europene şi mondiale.

Republica Moldova

Alegerile parlamentare din Republica Moldova din aprilie 2009 au generat violente de stradă şi o serie de acuze ale preşedintelui moldovean, Vladimir Voronin, cu privire la presupuse implicaţii ale statului român.

În urma presiunilor comunităţii internaţionale şi a europarlamentarilor români din Parlamentul European, în data de 7 mai, PE a adoptat o rezoluţie cu privire la situaţia din Republica Moldova, regretând introducerea vizelor pentru români şi solicitând anularea acestei măsuri.

Rezoluţia condamnă cu fermitate campania amplă de hărţuiri, gravele încălcări ale drepturilor omului şi toate celelalte acţiuni ilegale ale guvernului moldovean în perioada de după alegerile parlamentare.

Deşi condamnă toate actele de violenţă şi vandalism, Parlamentul European consideră inacceptabilă prezentarea tuturor protestelor ca fiind acte criminale şi un “complot anticonstituţional”.

Rezoluţia a fost cosemnată de Adrian Severin, Marianne Mikko (preşedinta Delegaţiei pentru relaţiile cu Republica Moldova) şi vicepreşedinţii PSE Jan Marinus Wiersma şi Hannes Swoboda.

Rolul europarlamentarilor români în determinarea politicii externe a României este mult subestimat, mai ales că un cetăţean român este şi cetăţean european, iar deciziile care privesc politica externă va determina de cele mai multe inclusiv poziţia UE. Viitorii europarlamentari ar trebui să fie cabapili să aibă o viziune de ansamblu a Uniunii Europene. nu numai a României.

Proiectul Nabucco

Parlamentul European şi Comisiei Europeană şi-au exprimat deseori interesul pentru asigurarea, cel puţin în viitorul apropiat, a necesarului de gaze pentru Uniunea Europeană şi o desprindere de actuala dependenţă a UE de resursele Ruseşti.

Proiectul Nabucco, în valoare de 10 miliarde de dolari, este susţinul, cel puţin la nivel declarativ de Uniunea Europeană şi de Statele Unite. Acesta ar trebuie să lege rezervele bogate din Asia de Europa, prin Turcia, Bulgaria, România, Ungaria şi Austria, ocolind astfel Rusia şi Ucraina.

Presiunea Rusiei asupra Uniunii Europene pentru stoparea acestui proiect este uriaşă. Lobby-ul împotriva Nabucco şi pentru proiectul South Stream, care ar veni prin Rusia şi Ucraina, este mai intens ca niciodată. Din fericire pentru noi, criza din ianuarie 2009 între Rusia şi Ucraina a înclinat balanţa către Nabucco, subliniind încă odată, dacă mai era necesar, instabilitatea balcanică în ceea ce priveşte securitatea energetică.

Rolul europarlamentarilor români la Bruxelles va fi extraordinar de important în susţinerea unui proiect care ar da un impuls foarte puternic unei economii afectate de criză. Noi aleşi vor avea o misiune de două ori mai dificilă în contextul crizei economice globale, în care state mult mai mari şi cu economii mai fragile se vor lupta fiecare pentru proiectul care le va aduce cel mai mare câştig.

Sursa: Realitatea.net

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s