FC Barcelona a castigat Liga Campionilor 2009


FC Barcelona a câştigat Liga Campionilor, după ce a învins, cu scorul de 2-0 (1-0), deţinătoarea trofeului, Manchester United, în finala competiţiei disputată pe stadionul Olimpic din Roma.

Golurile lui Eto’o 10′ si Messi 70′ aduc trofeul in Catalunia, formatia blau-grana reusind tripla de vis in acest sezon: Liga Campionilor, titlul in Primera Division si Cupa Regelui Spaniei. Deviza Barca – Mes que un club este mai de actualitate ca niciodata.

Marea finala de la Roma a inceput slab pentru Barcelona, catalanii trecand cu mare greutate de centrul terenului in primele minute. Ocazia debutului de meci i-a apartinut lui Ronaldo, dar sutul sau din lovitura libera (2′) a fost respins cu mare greutate de Valdes.

Catalanii intra in meci in minutul 10, atunci cand Eto’o isi dovedeste calitatile de mare atacant si deschide scorul dupa ce il intoarce pe Vidic. Dupa acest moment, pe teren a existat numai o singura echipa, ibericii zburdand practic pe gazon. Pana la pauza nu se mai inscrie, iar englezii sperau intr-o minune in al doilea mitan.

Din pacate pentru milioanele de suporteri ai lui United, Ronaldo si compania nu se trezesc, iar Henry 49′ si Xavi 53′ rateaza ocazii imense. Izabavirea avea sa vina in minutul 70′ atunci cand Messi pluteste (de la cei 1.69 metri ai sai) peste apararea lui Manchester si face 2-0.

Ceea ce parea sa fie o finala echilibrata a fost de fapt o demonstratie de fotbal din partea Barcelonei, catalanii preluand trofeul chiar de la invinsa Manchester United.

FC Barcelona: 1. Valdes – 5. Puyol, 24. Toure, 3. Pique, 16. Sylvinho – 6. Xavi, 28. Busquets, 8. Iniesta (27. Pedro Rodriguez ’90+2) – 10. Messi, 9. Eto’o, 14. Henry (15. S.Keita ’72). Antrenor: Josep Guardiola

Manchester United: 1.Van der Sar – 22. O’Shea, 5. Ferdinand, 15. Vidic, 3. Evra – 8. Anderson (32. Tevez ’46), 16. Carrick, 11. Giggs (18. Scholes ’75) – 13. Park (9. Berbatov ’66), 7. Cristiano Ronaldo, 10. Rooney. Antrenor: Alex Ferguson

Cartonaşe galbene: Pique ’16 / C. Ronaldo ’78, Scholes ’80, Vidici ’90+3

Arbitri : Massimo Busacca (centru) – Matthias Arnet, Francesco Buragina (asistenţi) – Claudio Circhetta (rezervă) – toţi din Elveţia.

FC Barcelona a mai câştigat Liga Campionilor în 2006, când a învins în finală o altă echipă engleză, Arsenal Londra.

Manchester United nu a reuşit să-şi păstreze trofeul câştigat anul trecut, când a învins în finală pe Chelsea Londra. După cele două victorii consecutive ale echipei AC Milan a lui Arrigo Sacchi în 1989 şi 1990, trofeul cel mai dorit în fotbalul european şi-a schimbat destinatarul în fiecare an.

FC Barcelona a reuşit să obţină al treilea trofeu în acest an, după ce a câştigat campionatul Spaniei, Cupa Spaniei şi miercuri seară Liga Campionilor.

Declaratii

Nu am facut nimic bine. Tactica nu a fost buna si totul a fost gresit pentru noi. Am fost in joc numai 10 minute, iar dupa nu am fost in stare sa ne mai regasim“, a declarat Ronaldo despre tactica gandita de Sir Alex Ferguson.

Toata munca noastra de un sezon a fost naruita de cateva greseli in aparare. Nu am jucat asa cum ne-am fi dorit, iar in plus cativa dintre jucatorii la care am avut pretentii nu au prins o seara prea grozava. Au fost echipa mai buna (nr Barcelona) si au reusit sa puncteze chiar de la primul sut. Momentele de geniu decid un meci, iar astazi (nr miercuri) ei au meritat din plin sa castige“, a declarat Alex Ferguson.

Suntem foarte fericiti. Vreau sa felicit clubul si suporterii. Am avut multe probleme, dar golurile lui Eto’o si Messi au demonstrat ca suntem mai buni. Trebuie sa-mi stapanesc emotia. A trebuit sa ne aparam bine, sa atacam bine. Jucam totusi impotriva celei mai bune echipe din lume. Am intrat in randul echipelor mitice. Am avut probleme cu presingul lui Manchester la inceputul meciului. Trebuie sa recunoastem ca am avut sansa la prima lovitura libera a lui Ronaldo, apoi golul lui Eto’o a schimbat datele problemei. Au avut ocazii, am avut si noi, dar cei care au controlat meciul am fost noi“, a declarat Josep Guardiola.

Din culise

Capitanul Barcelonei, Carles Puyol, nu a renuntat la banderola clasica, in ciuda faptului ca protocolul UEFA le impune ambilor capitani sa poarte in finala o banderola speciala, inscriptionata cu un mesaj impotriva rasismului. Astfel, Puyol a purtat in timpul meciului ambele banderole de capitan.

Ales cel mai bun jucator al finalei, catalanul Xavi Hernandez a condus si in statistica “maratonistilor”. El a alergat, potrivit UEFA, 11.360 de metri, confirmind prestatiile exceptionale de-a lungul intregului sezon.

Guardiola a avut de ales intre Hleb si Marc Muniesa pentru un loc pe banca de rezerve. Bielorusul a fost cel sacrificat, astfel ca a urmarit partida din tribuna, privind cum Muniesa a marit legiunea de jucatori din pepiniera proprie.

Baschetbalistul Tony Parker a intrat pe stadion cu ajutorul lui Thierry Henry, care i-a dat in ultimul moment o invitatie. Purtind un trico in culorile Barcelonei, francezul de la San Antonio Spurs a urmarit meciul impreuna cu sotia sa, starul Eva Longoria

Roman Abramovici, patronul lui Chelsea, a urmarit meciul de la tribuna oficiala a Stadio Olimpico. Miliardarul rus a fost prezent si la precedenta finala cistigata de Barca, acum trei ani, cind catalanii au invins pe Arsenal.

Statistica finalei:
Suturi pe poarta: 11-12
Suturi spre poarta: 8-2
Faulturi: 7-10
Cartonase galbene: 1-3
Cartonase rosii: 0-0
Off-side: 2-5
Posesia mingii: 52%-48%
Distanta acoperita: 99897 m – 100031 m
Xavi Hernandez a alergat cel mai mult, 11369 metri.

Golgheterii Ligii Campionilor:
1. Lionel Messi (FC Barcelona) 9 goluri
2. Steven Gerrard (Liverpool) 7
3. Miroslav Klose (Bayern Munchen) 7
4. Lisandro Lopez (FC Porto) 6
5. Emmanuel Adebayor (Arsenal) 6
6.Alessandro Del Piero (Juventus) 6
7. Thierry Henry (FC Barcelona) 6
8. Samuel Eto’o (FC Barcelona) 6
9. Karim Benzema (Olympique Lyon) 5
10. Didier Drogba (Chelsea) 5
11. Robin van Persie (Arsenal) 5
12.Artem Milevskiy (Dinamo Kiev) 5
13. Alberto Gilardino (Fiorentina) 5
14.Mamadou Niang (Olympique Marseille) 5.

Leave a comment